Juul & Lynke kennen elkaar via de RIBW AVV (Regionale Instelling voor Beschermend en Begeleid Wonen Arnhem Veluwe Valleiwaar zij samen als collega's werkte. Juul was oprichter van Kunstportaal en besloot Lynke aan te nemen. Kunstportaal is inmiddels opgeheven maar sinds 2021 werken zij opnieuw samen en begin 2023 zal Lynke het atelier overnemen. 

Lynke van den Eertwegh

 

Lynke van den Eertwegh is sinds 2004 werkzaam als beeldend kunstenaar, hulpverlener en docent. Kunst is in al haar werkzaamheden het uitgangspunt waarbij ze de ene keer meer hulpverlener is en de andere keer meer kunstenaar of docent. Haar werk is haar passie, als maker en ook als begeleider. 

 

Lynke: “Mijn motto is werken vanuit gelijkwaardigheid en respect om zo samen mooie dingen te ontdekken. Toen Juul Hogeling mij vroeg als haar opvolger bij Juuls atelier was ik gelijk enthousiast. Het atelier is fantastisch mooi licht en is kleinschalig waardoor er ook aandacht is voor elk individu. De samenwerking met Juul verloopt soepel en natuurlijk, we inspireren elkaar. In januari  2023 ga ik het helemaal overnemen, tot die tijd doen we het samen”.

 

 

Ervaring 

Beeldend kunstenaar

In 2004 ronde Lynke op kunstacademie Minerva in Groningen de opleiding voor autonome beeldende kunst af, in de richting schilderen. Thuis in Nijmegen maar ook in Juuls atelier werkt ze aan opdrachten en aan persoonlijk werk. Op de site lynke.nl kun je foto’s en informatie vinden over het beeldende werk. 

 

Hulpverlener

Als creatief begeleider is Lynke jarenlang in dienst geweest bij de RIBW (Regionale Instelling voor Beschermd Wonen) op Kunstportaal in Arnhem. Hier heeft ze ervaring opgedaan in het werken met psychosociale problematieken. Kunst als instrument bij het opbouwen van zelfvertrouwen, aanboren en ontwikkelen van talenten, maar ook om sociale vaardigheden te versterken en weer meer plezier in het leven ervaren. Met twee broers (tweeling) met schizofrenie heeft ze van dichtbij gezien wat het betekent voor mensen en hun omgeving om hiermee te maken te hebben.

In 2021 heeft ze het diploma Social Work behaald ook wel SPH (Sociaal Pedagogische Hulpverlening) genoemd.  De combinatie van hulpverlenen en artistiek bezig zijn, zie ze als een groot goed. Creativiteit verbindt en kan een middel zijn om mensen vooruit te helpen. Haar opleiding Social Work heeft haar geleerd deze groei te structureren en inzichtelijk te maken waardoor talenten zich maximaal kunnen ontplooien.

 

Docent

In 2009 is Lynke afgestuurd als docent beeldende vorming. Als freelancer heeft ze op verschillende plekken schilder en boetseer workshops gegeven. Op de schilderschool Boulevard Magenta in Laag Soeren heeft ze als docent gewerkt en verschillende schilder technieken gedoceerd.


lynke.nl

info@lynke.nl

Juul Hogeling

 

Opleidingen en ervaring

Juul Hogeling heeft JUULS ATELIER in 2017 opgericht.

Als kunstenaar maar ook coördinator en oprichter van KUNSTportaal heeft zij de nodige ervaring opgedaan.

Juul heeft de HBO Creatieve therapie aan de Kopse Hof en de lerarenopleiding aan de Kunstacademie in Arnhem afgerond. Verder heeft zij zich gespecialiseerd in mensen met allerlei psychische problematiek en Niet Aangeboren Hersenletsel.

 

Juuls atelier in de Vlindertuin

KUNSTportaal werd druk bezocht maar was voor een aantal deelnemers te druk en met teveel prikkels. Daarom heeft zij JUULS ATELIER gestart. JUULS ATELIER is kleinschalig, prikkelarm en laagdrempelig. De prachtige locatie in een oud schooltje in De Vlindertuin, vlakbij Hoogte 80, omgeven door de buurtmoestuin is een fijne inspirerende plek. Deelnemers kunnen gebruik maken van de tuin en daar eventueel aan meewerken. Er zijn meerdere maatschappelijke ondernemingen en kunstenaars in de school. Deze plek is fijn, veilig en inspirerend voor een groot aantal deelnemers die zich goed kunnen ontwikkelen in het kader van Activerend Werk, zowel op persoonlijk vlak als op beeldend vlak en dat geeft voldoening voor de deelnemers en ook voor Juul.

 

Vanaf 1 januari 2023 gaat Juul stoppen met haar bedrijf. Zij heeft Lynke van den Eertwegh gevraagd om haar bedrijf over te nemen. Vanaf 1 juli 2022 is Lynke al aan het werk in het atelier. De samenwerking loopt heel soepel en voor de deelnemers is het zo een prettige overgang.

 

Juul:" Natuurlijk blijf ik betrokken bij JUULS ATELIER, na 1 januari vervang ik Lynke graag als zij niet kan werken. Ook zal ik Lynke blijven helpen als dat nodig is. Het is fijn dat JUULS ATELIER in goede handen is bij Lynke en door kan gaan, daar heb ik het volste vertrouwen in!

Nu komt er weer tijd voor mij om zelf te schilderen en beelden te maken ( nieuwe website over mijn werk wordt aan gewerkt ,www.juulhogeling.nl).

Uit idealisme ben ik in 2014 imker geworden met bijenvolkjes in mijn tuin en in Park Klarenbeek. Al jaren schrijf ik stukjes over bijen en ben ik mij gaan specialiseren in wilde bijen en andere insecten en vlinders. Ik ben zeer betrokken bij de natuur en maak me zorgen over hoe wij ermee omgaan. Daarom heb ik de cursus gevolgd voor ambassadeur biodiversiteit, ook een nieuwe uitdaging waarin ik iets kan betekenen.

Natuur is een belangrijk thema in mijn werk evenals de vele reizen over de hele wereld" . 

 

email: juulhogeling@gmail.com

Yvonne Evers